HEM

Startfältet klart till Prins Daniels lopp

Under söndagen blev de sista hästarna klar för Prins Daniels lopp på Gävletravet kommande lördag med 400.000 kronor och en elitloppsplats till vinnaren. Stefan Melander och Stefan P Pettersson tackade nej till att starta med Nuncio och Oasis Bi och Kadett C.D. som skulle ha startat trampade sig på Åby i lördags och Robert Bergh tvingades att tacka nej med honom.

De sista platserna gick till Poet Broline, Highspeed Call, Magic Tonight och Rod Stewart.

- Banan är mindre doserad på Vermo och han slog sig på framknäna, trots att han alltid går utan knäkappor. Han är uppkollad utan anmärkning efteråt och i fredagens jobb kändes han bra, så nu laddar vi om, säger Peter Untersteiner om Poet Broline, som i påskas besegrade bland annat Twister Bi och Target Kronos på Färjestad.Därmed startar följande hästar: Target Kronos, Volstead, Shadow Woodland, Workout Wonder, Wild Honey, Twister Bi, Poet Broline, Highspeed Call, Magic Tonight och Rod Stewart.
 
Nyhet från 12 maj

Redan i maj månad ifjol blev det en massa snack om när han som fyraåring vann på 09,5a/1609 meter i Halmstad och en del började prata om Elitloppet.

I år har han tagit ytterligare kliv och den vi skriver om är Jerry Riordans Twister Bi. Under fredagen lämnade Jerry klartecken för start i Prins Daniels lopp lördag 20 maj.

En ruggigt kapabel häst som vann storlopp på Vincennes i vintras och närmast kommer från lätt spetsvinst i Seinäjoki och en tredjeplats i Finlandia Ajo.Han fick göra grovjobbet senast där han drog fram D.D.’s Hitman och han höll bra på samma tid som tvåan Propulsion. Han fick det lite lugnt efter det och i onsdagens intervaller kändes han fin. Jag är säker på att han kommer att göra ett mycket bra lopp på Gävles bana som jag gillar väldigt mycket, hälsar Jerry Riordan.

Därmed är följande hästar klar för loppet: 
Target Kronos, Volstead, Shadow Woodland, Workout Wonder, Wild Honey och Twister Bi.

Robert Bergh som har kvalat in Kadett C.D. säger också tanken är att starta i Gävle. Därmed återstår det tre platser att fylla och dessa blir klar söndag förmiddag.
 
Nyhet från 9 maj

Under tisdagen fick Gävletravet klart med ytterligare två hästar till H.K.H. Prins Daniels lopp lördag 20 maj. 

Workout Wonder som senast slutade femma i Finlandia Ajo och som ifjol vann Solvalla Grand Prix för fyraåringar där han bland annat besegrade In Vain Sund, Wild Honey, Uncle Lasse och Target Kronos har tackat ja till ett wild card.

Det gick oerhört fort första 300 meterna i Finlandia Ajo och den öppningen kostade på en del. Vi trodde att han skulle ta sig förbi någon när luckan kom till slut, men det gjorde han inte. Han var inte dålig, men med ytterligare ett lopp i kroppen tror vi att han kommer att vara ännu bättre nu, säger Kari Lähdekorpi, som är delägare i hästen.

Ännu ett wild card blev klart under tisdagen och det gick till Wild Honey där tränaren Daniel Redén tackade ja.Hon var brunstig senast på Åby och vann ändå och efter det har vi tryckt på lite mer i träningen. Hon fick ett tuffare träningspass i tisdags och kändes riktigt fin och känslan är att hon kommer svara för ett mycket bra lopp över kort distans, säger Daniel Redén.

Därmed är följande hästar klar för loppet: Target Kronos, Volstead, Shadow Woodland, Workout Wonder och Wild Honey.
 
Nyhet från 8 maj

Under måndagen blev det klart att fjolårets vinnare i H.K.H. Prins Daniels lopp, Volstead; kommer till Gävle och försvarar sin titel lördag 20 maj. Dessutom är det klart att Shadow Woodland som är obesegrad i år efter två starter och som kvalificerade sig för loppet efter försöksseger på Mantorp 25 mars också kommer till start.Volstead kommer från start i Lotterian 1 maj där han galopperade bort sig direkt från start i försöket och sedan slutade han fyra i consolation.

Han har tränat fint sedan hemkomsten och känslan är att han kommer att svara för ett riktigt bra lopp i år igen, hälsar tränaren Stefan Melander.

Shadow Woodland har sett jättefin ut och vunnit med krafter sparade i sina två framträdanden 2017. 

Han är ännu försiktigt matchad och det är en stor häst som känns bättre och starkare i år, säger tränaren Reijo Liljendahl.

Därmed är följande hästar klar för loppet: Target Kronos, Volstead och Shadow Woodland.
 
Nyhet från lördag 6 maj

Target Kronos som vann Fyraåringsstjärnan i Gävle i september med Erik Adielsson på nytt svenskt rekord för fyraåriga svenska hingstar och valacker på tiden 09,9a/1640 meter är klar för H.K.H. Prins Daniels lopp i Gävle lördag 20 maj med 400.000 kronor till vinnaren, där vinnaren får en inbjudan till Elitloppet Benders på Solvalla söndag 28 maj efter godkännande av Stockholm Travsällskap.Target Kronos vann i november finalen i Breeders 'Crown för fyraåriga hingstar och valacker hur lätt som helst på Sundbyholm. I år har det blivit fyra starter och senast i Frankrike slutade han fyra mot franska eliten bakom elitloppsklara Up And Quick samt Billie de Montfort och Bird Parker.

- Det strulade lite på upploppet senast, men han gjorde det bra. Nu får han åka hem från Frankrike i veckan och han känns riktigt spännande att få testa över kort distans igen, speciellt om han får ett bra startspår med läge för ledningen, säger tränaren Lutfi Kolgjini.

Vinnarna i Gulddivisionen på Mantorp 25 mars, Solvalla 1 april, Jägersro 8 april, Romme 16 april, Umåker 22 april, Åby 29 april, Örebro 6 maj och Åby 13 maj är direktkvalificerade till H.K.H. Prins Daniels lopp som är en final i Gulddivisionen. Övriga platser tillsätts av Gävle Travsällskap, Svensk Travsport och ATG i samråd.

Shadow Woodland, Kadett C.D., Spring Erom, Nadal Broline, Propulsion, Lionel och Dante Boko är de som har vunnit försöksloppen hittills (innan Åby 13 maj) och av dessa har Daniel Redén tackat nej till att delta med Propulsion och Lionel. Dan Widegren säger att Spring Erom högst troligt inte kommer till start.

MATHIAS GUSTAFSSON

Tidigare vinnare av H.K.H. Prins Daniels lopp.